Slut på prostataförstoring

09 april 2020 lily_hansen

En hel del av alla män i mogen ålder får besvär med förstorad prostata. För de flesta kan problemen börja i medelåldern för att sedan öka. Eftersom prostatan sitter alldeles intill urinröret innebär en förstoring att man får problem med att kissa. När den förstorade prostatan trycker mot urinröret påverkas dess funktion vilket leder till ett antal olika symptom. 

Det vanligaste problemet som upplevs är att urinstrålen blir svag och att man får täta trängningar. Det är vanligt att man behöver gå på toaletten ofta och att man också får bråttom dit. Det är vanligt att man behöver gå upp flera gånger per natt för toalettbesök.

 

Kontroller är viktigt

Om man under en tid haft några av dessa symptom är det klokt att boka tid med en läkare för att göra en kontroll. En anledning är att man bör göra ett så kallat PSA-prov för att utesluta att problemen har sin grund i tumörer i prostatan. 

När man sedan konstaterat att det rör sig om en godartad prostataförstoring dyker frågan om behandling upp. Har man inga stora problem kan det fungera utan behandling alls. Upplever man besvären som stora kan det bli frågan om medicinering eller operation.

Numera finns också ett tredje alternativ där man behandlar förstoringen utan operation, så kallad CoreTherm.

 

 

Hur går en CoreTherm-behandling till?

Vid en behandling värmer man upp den vävnad i prostatan som ligger närmast intill urinröret. Detta leder till vävnadsdöd och därmed till att prostatans storlek minskar. Behandling sker med lokalbedövning och tar inte längre tid än en kvart och man kan därefter återvända hem. Efter behandlingen måste man tillfälligt använda kateter som sedan kan plockas bort. Resultaten är mycket goda och de behandlade personerna återfår normal funktion både vad gäller vattenkastning och sexualliv.

CoreTherm är ett skonsamt och smart alternativ till operation och ger ökad livskvalitet för behandlade.

Fler nyheter