Att bli psykolog

19 november 2019 admin

För många är psykolog ett drömyrke där man arbetar med att hjälpa människor i olika skeden av livet. Förutom att du behöver ha ett stort intresse för människor är det även viktigt att du är beredd på att möta människor som har det svårt och själv vara stark i dessa situationer. Tricket är att inte ta med sig jobbet hem och många psykologer väljer därför själva att besöka en psykolog för att kunna bearbeta allt de får höra. Det kan även vara en god idé för dig som vill bli psykolog att sitta på andra sidan och få en bild av hur det känns. Här finns en Psykolog i malmö som man kan besöka.  

I arbetet som psykolog kommer du att utreda, diagnostisera, stödja, vägleda och motivera dina patienter och kunna ge bedömningar och behandling.

 

Arbetsområden

Som psykolog kan du arbeta inom flera olika områden. Sjukvården är ett vanligt område där man hjälper människor som drabbats av psykiska sjukdomar eller störningar, här kan man även specialisera sig på exempelvis barn. Inom kriminalvården arbetar man inom samma område men med människor som har begått brott och arbetsförhållandet och även patienterna skiljer sig därför åt mot arbetet vid sjukvården.

Man kan även arbeta i företag eller organisationer med allt ifrån utveckling av organisationer, krishantering, rehabilitering, arbetsmiljö eller olika personlighetsbedömningar inom rekrytering.

Utbildning

För att bli psykolog gäller det först att bli behörig, då krävs grundläggande behörighet samt Matematik B och Samhällskunskap A. Dock är konkurrensen rätt hög, så goda betyg ökar dina chanser att komma in. Utbildningen i sig är på 5 år samt ett års PTP tjänst som är en handledd praktisk tjänstgöring hos en legitimerad och erfaren psykolog. Därefter kan du ansöka om din egen legitimering hos socialstyrelsen. Framtidsutsikterna för psykologer är mycket goda då det råder brist på denna yrkesgrupp idag.

Fler nyheter