Därför ska man regelbundet gå till tandläkaren

16 maj 2022 lily_hansen

editorial

Både barn och vuxna behöver regelbundet gå på kontroller hos en tandläkare. Hur ofta man behöver gå till tandläkaren beror på om man tidigare har haft problem med tänderna eller om man genomgår någon typ av behandling, som exempelvis tandreglering eller tandimplantat. Som vuxen med normal tandhälsa räcker det vanligtvis att besöka tandläkaren vart tredje år. Barn ska däremot gå vartannat år.

Anledningen till att man regelbundet ska besöka tandläkaren är för att man ska upptäcka fel och brister i god tid, innan de orsakar stora problem. Då kommer man ofta till rätta med problemen med endast små justeringar och slipper därmed stora kostsamma behandlingar. Det finns de som struntar i att gå till tandläkaren för att de hellre lägger pengarna på annat. Men det är sällan en bra affär i längden.

 

Tandläkare

 

Välj en tandläkare i närheten

Det bästa är att alltid gå till samma tandläkare. Letar man ny tandläkare kan det vara smart att välja någon i närheten av där man bor, går i skolan eller arbetar. Detta eftersom man då slipper lägga en massa tid på att ta sig till och från tandläkaren och har lättare att hinna med besöken. I Sverige finns det både privata tandvårdskliniker och Folktandvården. Väljer man att gå till en privattandläkare kan det vara bra att först kolla upp om kliniken är ansluten till Försäkringskassan så att man kan ta del av tandvårdsstödet. 

Kostnadsfri konsultation

Ska man genomgå en större och mer kostsam behandling som exempelvis tandimplantat eller någon typ av käkkirurgi, kan det vara smart att jämföra priser mellan olika tandläkare. Ofta kan man hitta priser på deras hemsidor. Men ibland kan det vara svårt för tandläkaren att ge ett exakt pris utan att först gjort en undersökning. Det finns tandläkare som erbjuder kostnadsfri undersökning och konsultation inför en behandling med implantat, som exempelvis magicaldental.se.

Fler nyheter