Den upplysande hamburgaren på Östermalm

27 november 2020 Mikael_Barani

När livet numera blir allt mer begränsat, på grund av ni-vet-vad, så får man se till att fira i det lilla. För ofta handlar livet om att vara närvarande i de små stunderna i vardagen. Det är lätt att njuta när man ligger på en sandstrand utomlands, men nyckeln till ett mer bestående välbefinnande är att även kunna trivas i vardagen är att vara här och nu.

Tugga med närvaro

Ta en sådan enkel sak som när du har köpt hamburgare i Östermalm. När du väl står där med din måltid i handen utanför Östermalmsgrillen, passa då på att verkligen ta in burgaren med alla dina sinnen. Är den med hela dig, så att säga.
Istället för att bara slafsa i dig detta lilla mästerverk – ta det lugnt och känn dofterna, betrakta kompositionen och låt munnen fyllas av smakupplevelsen.

Detta är också en övning som du kan applicera på resten av ditt liv: Istället för att hela tiden vara uppe tankarna, bedömande och dömande, så kan du låta sinnena bara ta in upplevelsen.

Plötsligt finner du att det kan vara en högst explosiv upplevelse att bara stå och betrakta ett träd eller en blomma. Livet tillåts liksom att blomma ut i dig och du kan släppa taget om det eviga tyckandet och kategorisermndet. 
Det blir något av en liten semester för tankarna.

Detta är naturligtvis lättare sagt än gjort, men med tiden så lär man sig att bara insupa sin omgivning. Det leder också till att du öppnar upp ditt hjärta och kanske uppskattar människorna omkring dig på ett helt nytt sätt. Kanske kommer du att uppleva att dina relationer blir djupare och mer ärliga.

Eller så kanske du bara njuter lite mer av den där burgaren som du just har beställt. Att något smakar ännu godare, med ett enkelt ”trick”, är ju också välkommet.

Fler nyheter