En bra behandling för migrän

11 mars 2022 jonas_olsson

editorial

Migrän är en sjukdom som drabbar många människor. Det är inte ovanligt att man får ett anfall flera gånger veckan. Andra får det mer sällan och det är ju aningen mindre hemskt. 

När ett anfall av migrän gör sig påmint är det oftast tystnad och ett mörkt rum som gäller. En del får så ont att de kräks. För dessa människor är det viktigt att kunna ge migrän behandling.

Den som har drabbats av migrän har en hel del smärta att uthärda. Ingen migrän är den andra lik vilket gör det svårt att hitta en medicin som fungerar på det stora flertalet. Det finns därför olika sorters migrän behandling att ta till. Har man migrän kan man få testa sig fram till vilken behandling som fungerar bäst. Det kan ta lite tid men är värt besväret om det lyckas. 

Anpassade behandlingar

Nuförtiden går det att anpassa behandlingen mot migrän så att den är mer eller mindre skräddarsydd för en enda patients behov. Det man använder sig av i stor utsträckning är botox. Det har en tendens att lätta på trycket och minska smärtan. 

Många människor har sett en förbättring med 50 procent när det gäller de anfall de får. En migrän behandling med botox kan alltså vara en enkel och smärtfri väg ut ur eländet, för fler än man kunnat drömma om. 

 

migrän

 

Migrän klassas som funktionshinder

Forskning visar att migrän är den tredje vanligaste sjukdomen i hela världen. Den kommer på andra plats när det gäller vanligast funktionshinder. En kraftig attack av migrän jämställs med ett syndrom där man blir förlamad i både ben och armar. 

För länge sedan fanns det ingen migrän behandling. Sjukdomen ansågs lite mystisk. Tack och lov har modern vetenskap tittat närmare på fenomenet. Det har lett till att flera olika behandlingar nu kan erbjudas de som drabbats. 

Fler nyheter