Förskola är grymt!

11 oktober 2019 admin

Förskola är en stor del av både barns och föräldrars liv. Barnet får kompisar, ny miljö och lär sig saker utan att föräldrarna är närvarande. Föräldrarna får för första gången uppleva att barnet lärt sig saker och utvecklar nya förmågor utan att de varit närvarande. Sveriges barnomsorg är mycket väl utvecklad jämfört med många andra länder, och det är mycket få barn som inte går i förskola. 

 

 

Olika sorters förskolor

 

I Sverige finns det en stor mängd förskolor, både fristående och kommunala, med skillnader i pedagogik och miljöer sinsemellan. Vad man som förälder väljer kanske i de flesta fall har att göra med geografisk närhet. För den som har specifika krav på vilken sorts förskola man önskar åt sitt barn kan däremot ägna många timmar åt att gå igenom olika alternativ. De flesta förskolor har en beskrivning av hur de jobbar på respektive hemsidor. Förskola Crocodill är till exempel en fristående förskola som har sin verksamhet på Södermalm och Östermalm i Stockholm. Är man nyfiken på vad de har att erbjuda finns det ett öppet hus att gå på.

 

Många fördelar, få nackdelar

 

För de flesta föräldrar och barn blir förskola en stor omställning till en början, men det brukar gå snabbt att anpassa sig. När barnen blir större kan det kännas besvärligt att underhålla dem tillräckligt mycket på egen hand, och därför är det på många sätt skönt att lämna bort dem till något som mer eller mindre fungerar som en stor lekpark delar av dagen. En annan positiv effekt för föräldern kan också vara att barnet blir så slutkört av all lek den sysslat med under dagen att läggningen och nattsömnen plötsligt fungerar bättre. Nackdelen är förstås att diverse snoriga sjukdomar är oundvikliga, men i slutändan brukar både barn och föräldrar trivas med att ha förskolan som en del av sin vardag. Är det något som inte fungerar som man önskar går det alltid att byta!

Fler nyheter