I kirurgins värld

12 februari 2020 jonas_olsson

När man ska genomgå utbildning för att bli läkare av något slag så är det nog många som dras till just området kirurgi. De allra flesta som läser till läkare är väldigt intresserade utav någon form av kirurgi och tycker att det är en väldigt spännande värld av vår vetenskap. Genom kirurgi kan man åstadkomma väldigt mycket, både invärtes och utvärtes på vår kropp. En kirurg är en sådan person som arbetar med kirurgi av något slag. Det kan vara ögonkirurgi, hjärnkirurgi och så vidare som man väljer att specialisera sig inom när man genomgår sin läkarutbildning.

 

Vad innebär kirurgi?

Många väljer kirurgi på grund av att det är väldigt spännande och häftigt att få hela och läka människors kroppar. Med kirurgi menas rätt och slätt att man med hjälp av att manuellt öppna kroppen på ett ställe antingen lagar någonting i kroppen som är trasigt, vanligtvis ett organ, eller tar bort sådant som är sjukt, som till exempel vävnad. Det kan också vara för att man måste sätta in något i kroppen, som till exempel en pacemaker.

 

 

Inför kirurgiska ingrepp

Inför ett kirurgiskt ingrepp så kommer man få en lista med en mängd olika förberedelser som man måste utföra. Beroende på vart i kroppen man ska operera, som det också heter, så kan man få göra en del olika slags förberedelser. Ska tarmen opereras så måste en eventuell tarmrensning ske innan för att tarmen ska vara ren och kirurgen ska kunna ha fri väg. Man får oftast fasta innan ett kirurgiskt ingrepp för att magsäcken ska vara tom. Att patienten är helt ren är också viktigt inför olika ingrepp. Man kommer få duscha med ett speciellt medel både kvällen innan ingreppet ska ske och samma morgon som man ska få opereras. Detta görs för att undvika infektioner av olika slag.

Fler nyheter