Modern tandreglering

21 juli 2021 lily_hansen

Tandreglering är vanligast att göra av medicinska och praktiska skäl men man kan också välja att ha tandställning för att man skäms för sina sneda tänder. Att reglera sina tänder av estetiska skäl kan vara minst lika viktigt som av medicinska, särskilt om man mår dåligt av det och kanske undviker att le, eller håller handen för munnen för att tänderna inte ska synas. 

Tandreglering är kostnadsfritt för barn och ungdomar tills det att de fyller tjugofyra år, och det är vanligtvis tandläkaren som bedömer huruvida man behöver ha tandställning. Ofta är orsaken den att man har någon typ av bettfel och att tänderna i de båda käkarna inte möts som de ska när man biter samman. Ett bettfel där tänderna står utåt kan göra att man lättare skadar eller slår ut sina tänder. Det kan också göra att det blir svårt att bita och tugga, och det kan även leda till att man får sår i gommen.

 

 

Olika typer av tandställningar

Tandregleringen har moderniserats och utvecklats de senaste åren och nuförtiden finns det flera olika slags tandställningar att välja mellan. Den klassiska silvriga rälsen är fortfarande vanlig men det finns även en osynlig fast tandställning, som fästs på insidan av tänderna. En populär typ av tandreglering är invisalign-behandling. Den består av en genomskinlig plastskena som knappt syns och som dessutom är avtagbar. Den gör det lättare att hålla rent tänderna, men man får även friheten att vid enstaka tillfällen välja bort att bära tandställning.

Funderar man på att skaffa tandställning ska man vända sig till en tandläkare som är specialist i ortodonti och tandreglering. På de olika tandvårdsklinikernas hemsidor brukar man kunna ta del av information om vilka specialistbehandlingar de erbjuder. Det kan vara praktiskt att välja en tandläkare inte alltför långt hemifrån eftersom behandlingen i många fall kräver att man går ofta till tandläkaren. 

Fler nyheter