Rädsla för tandläkaren

04 mars 2020 patrick_pettersson

Är du rädd för att gå till tandläkaren? Känner du obehag bara av att höra det ordet? I sådant fall är du inte ensam. Många känner så här och idag kallas det ofta för tandvårdsrädsla. Det är egentligen inte själva tandläkaren i sig man är rädd för. Tandläkare är ju vanliga människor som inte är mer farliga än gemene man. Nej, det man hyser rädsla för är oftast något annat än just den där personen i vit rock. Det är dock inte alltid så lätt att själv precisera vad rädslan är och vad den grundar sig på.

 

Vad är man rädd för?

Även om man inte själv vet exakt vad rädslan handlar om (det kan ju dessutom vara flera saker) är det vanligt att man oroar sig för att något ska vara fel med tänderna, såsom karies eller tandlossning, eller för att det ska göra ont. Det är dessutom en ganska utsatt situation när man sitter där i stolen, eller snarare ligger försvarslös på rygg i stolen, samtidigt som någon man inte känner gräver runt i ens mun. Vill man opponera sig blir det naturligt svårt att yttra några protestens ord. Med verktyg i munnen blir det svårt att yttra några ord överhuvudtaget.

 

 

Rädslan kan leda till akutvård

När man känner detta obehag eller rädsla är det lätt hänt att man hela tiden skjuter på de där viktiga besöken hos tandläkaren. För viktiga är de ju, de är till för att förebygga problem. Och ju mer man skjuter på dem, desto mer tandvård kommer sannolikt behövas när man väl tar sig dit. Tillslut kanske man behöver uppsöka en tandläkare akut istället. Akuttandvård i Järfälla kan man exempelvis hitta hos GloriDent. Tryggt att veta är att de har stor förståelse för just tandvårdsrädsla och deras mål är att göra besöken så behagliga som det bara går.

Fler nyheter