Vackra tänder

25 november 2019 admin

Tandreglering är ett bra sätt att få vackrare leende och det är inte bara ungdomar som kan sätta in och ha nytta av en tandställning. All tandreglering handlar inte om att få ett vackert leende utan görs även för att tänder sitter trångt och det är svårt att bita ihop. Det handlar alltså om ett fel på bettet. Fel på bettet kan göra det svårare att tugga och därmed att äta ordentligt. Som tur är det vanligt att problemet upptäcks redan tidigt i åldrarna.

 

 

Innan du får en tandställning

 

Innan en tandläkare sätter in en tandställning så gör en specialist en grundlig undersökning av bettet, ansiktet och käkarna. I samband med detta tas det även röntgenbilder av både tänder och käke. Sen tillverkar man en modell av dina tänder. Genom att kombinera röntgenbilder, fotografier och modellen tar specialisten fram en tidsplan. Då får du en uppskattad bild över hur lång tid hela behandlingen kommer ta. Du får också gediget med information kring allt som har med tandregleringen att göra. Då ingår även hur du ska sköta din tandställning hemma.

 

Olika sorters tandreglering

 

När det kommer till tandställning så finns det två olika varianter. Det ena är en fast tandställning som inte går att ta bort annat än av en tandläkare. Den kan vara kan vara på insidan eller framsidan av tänderna. Idag finns det även neutralt färgade så det syns nästan inte alls att man har tandställning. Du kan få tandställning både på övre och undre käken. Det finns också tandställningar som du kan ta av och på. Tandställningen gör att tänderna flyttar sig och det kan spänna och göra lite ont. Du kommer också få spänna tandställningen flera gånger under behandlingen. Det görs vanligtvis av tandläkaren men ibland kan du få göra en mindre justering själv. En tandreglering kan definitivt vara värt besväret.

Fler nyheter